Parafia

Matki Bożej Królowej Polski we Włosani


Bożenki energiczny skok w Nowy 2016 Rok.

Potrzebne nam kakao, poza tym kostka masła, a ponadto
z lodówki 150 ml śmietany kremówki.
Na koniec 4 czekolady, czarne, gorzkie, smoliste
Bo taki ciemny kolor maja mieć trufle
- ale to oczywiste.

Czekoladę – 4 tabliczki-drobniutko rozkruszamy,
następnie w ciepłej, wodnej kąpieli rozpuszczamy
Studzimy troszkę i równocześnie osobno gotujemy śmietankę,
do której dodajemy płynną już czekoladę i całość miksujemy.
Powoli, po kawałku dodajemy masło, długo, starannie mieszamy
aż jednolitej barwy tej masy się doczekamy.
(dla miłośników alkoholi:
można do masy dodać rum, armaniak lub wódkę – zależy co kto woli)

Następnie w płytkiej formie pergamin układamy
i całość masy na nim równiutko rozlewamy.
Po czym wkładamy do lodówki .

Po około 8 godzinach,
z lodówki wyjmujemy
i papier podnosimy, kroimy
Na równe, małe kwadraty, najlepiej 2 centymetrowe,
wtedy rozmiary trufli będą przepisowe.

Palcami w kulki formujemy (nie radzę całymi dłońmi, bo się usmarujemy)
Obtaczamy w kakao i na ogromnym, płaskim talerzu wsadzamy do lodówki.
Idziemy spać. Przed snem czytamy jeszcze ksiażkę lub rozwiązujemy krzyżówki :).

Zastosowanie:)
- na dobry humor i jasny umysł
- w przypadku niedoborów magnezu, żelaza i potasu
- aby zapobiec chorobom serca
- by wywołać uczucie łagodnego szczęścia
  i stymulować przypływ pozytywnej energii. 

Bożenka, Sylwester 2015/2016


Dziękuję za piękny jesienny dzień... czyli:)
zupy celubowej czas- na popołudnie w sam raz!

fot. Bożenka

Pogoda śliczna, jak w środku lata
złociste słońce wieś ogrzewa
i nim się ciepłe słonko schowa
złapię go trochę i ugotuję.. powstanie zupa cebulowa..

W tym celu w rondlu 60 g masła roztapiamy
i na nim ćwierć kilo, w drobne plastry pokrojonej cebuli, zrumieniamy.
Smażymy, aż nabierze koloru złotego, po czym oprószamy
2 łyżkami mąki i na wolnym ogniu smażymy
aż tym razem mąkę zrumienimy.

Zalewamy całość ponad litrem rosołu, solimy, pieprzymy
i stale mieszając gotujemy.

Miksujemy, podgrzewamy i z grzankami z bułki zjadamy.
(można dodać na koniec kieliszek koniaczku,
wtedy zupa-krem z cebuli nabierze francuskiego smaczku).

To była zupa na szybko, a jeśli ktoś ma czasu bez liku
zapieka zupę z grzankami i serem przez kilka minut w piekarniku.

Smacznego!

Bożena, X.2013

jesienne nasiona Magnolii


Biszkopt Siostry Anieli, co każdego rozweseli:).

Dzisiaj po południu będzie również fotka, byśmy zobaczyli - jaka to pychotka.

Wszystkiego po trzykroć włosańskie ślą wieści, ciekawe, czy w jednym żołądku się zmieści? :)

fot. Bożenka

3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
owoce
galaretka

Białka ubijać po jednym na sztywno, razem z cukrem, dosypywanym stopniowo.
Po ubiciu trzech białek dodawać stopniowopo jednym żółtku i powoli delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce mąki i ponownie powoli wymieszać.
Wylać ciasto na małą tortownice, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić. Wyłożyć na górę owoce sezonowe: truskawki, maliny, poziomki, borówki, agrest, porzeczki lub pokrojone     w kosteczkę i odsączone ananasy i brzoskwinie z puszki. Zalać tężejącą galaretką (uwaga: zbyt płynna zamoczy ciasto) i wstawić na pewien czas w chłodne miejsce. Po całkowitym stężeniu galaretki okroić ciasto wraz z galaretką dookoła tortownicy nożem – być galaretka została odcięta od blachy.
Kroić jak tort. Smacznego!

 

Bożena, sierpień 2013 

I już mamy piękne zdjęcie.
Czy to trudne jest zajęcie? pytam starszych, pytam dzieci...
... cisza... wszystkim ślinka leci :).


Lekkie kotlety z łososia z pietruszką i koperkiem.

Mamy poniżej ciast przeszlo osiem,
więc się zajmiemy dzisiaj łososiem:).
Niech sie kobietki skupią na treści,
zważą co Żeńki talerzyk mieści.

fot. Żeńka

450 g łososia, rozdrobionego lekko widelcem
1 łyżka dobrego majonezu
1 łyżeczka musztardy
garść świeżego, posiekanego koperku i pietruszki
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek

Mieszamy łososia, majonez, musztardę i zioła. Formujemy kotleciki.
Rozbijamy jajko i obtaczamy w nim kotlety.
Smażymy na 1 łyżce oliwy, po 3 minuty z obu stron.
Smacznego!

Żeńka


 W dniu Matki
Dzisiaj zostawiam słowa poważne, zapamiętane- czytaj uważnie.
Czym jest i serce i miłość Matki, wiedzą i małe i duże dziatki.
Niech dziś o Matce każdy pamięta i coś upiecze na dzień jej święta.

fot. admin

Do Ciebie MATKO z wszystkich stron w krąg podnosimy ręce,
bo najpiękniejszy w życiu schron- Twe kochające serce.
Ileż głębokiej treści tkwi w tym jednym słowie- MATKA,
miłość, co koi ból i łzy- wierna do dni ostatka.
My Ci niesiemy uczuć wian, gorące serca bicie,
o MATKO milsza ponad świat i droższa ponad życie. 

słowa: Apolonia Kościakowa


Maszynką do mięsa kręcone ciasteczka
w Wielkanoc przy kawie rozkoszy chwileczka.
Pyszne, zdrowe, kruchutkie, bez zbędnych spulchniaczy,
kto nie wierzy- niech upiecze, wtedy sam zobaczy:).

fot. admin

4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
125 g masła
125 g smalcu
2 żółtka, 1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
cukier waniliowy

Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Do maszynki do mięsa założyć specjalny kształtownik( z szuflady babci:), albo kupiony w sklepie za 3.90:), wkładać ciasto i kręcić. Wydostające się z maszynki ciasto odcinać nożem i formować w dowolne kształty na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 180 stopniach 15- 20 minut. Posypać wanilią. Przechowywać najlepiej w puszce. Puszkę wraz z zawartością zabierać ze sobą do sąsiada:).

admin


Przyszedł LUTY- pora na andruty:)
Jak zdrowo uzależniać – wafle z czekoladą białą (albo czarną )

fot. Bożenka

Kupujemy wafle tortowe,
okrągłe lub kwadratowe
(ważne, by były koloru jasnego
bo ciemne są do niczego).

Będziemy teraz -proszę słuchać z uwagą:)
przekładać wafle domową czekoladą.

Na kuchni w rondlu roztapiamy:
pół kostki Palmy – tej margaryny
(jeśli nie mamy Palmy dajemy taką, jaką mamy).
Do margaryny wlewamy
pół szklanki mleka i na wolnym ogniu mieszamy,
uważając, bo natura jest taka mleka,
że zwykle przy gotowaniu ucieka.

Mieszając, powoli wsypujemy
szklankę lub ¾ szklanki cukru- zależy czy bardzo utyć chcemy,
czy też nie chcemy.

I dla zapachu słodkiego
dajemy do tegoż rondla
1 całą paczkę cukru waniliowego.

Na koniec powoli, po troszku
wsypujemy do rondla 2 szklanki mleka w proszku.
I długo na wolnym ogniu mieszamy,
a grudki cały czas rozbijamy.

I teraz w zależności od tego,
czy chcemy mieć białą czekoladę
- to wtedy już nie dodajemy niczego.
Czy też mleczną, lub czarną jak noce w Bilbao
- to wsypujemy od 2 do nawet 4 dużych łyżek kakao.

I voila- gotowe – słodkie, dobre i domowe – więc zdrowe.

Po lekkim przestygnięciu czekolady wafle nią smarujemy.
Zawijamy w papier lub czystą ściereczkę.
Na górze 1 tom encyklopedii kładziemy
(jako obciążnik)
i odczekujemy.

Po jakimś czasie, powinna minąć co najmniej godzina,
kroimy w prostokąty, kładziemy na talerz, na stół
i zadowolona już jest rodzina.

ZASTOSOAWANIE:
- integruje
- wzmacnia
- krzepi
- sprawia przyjemność
- zdrowo uzależnia

 Bożena


Orkiszowe ciasteczka relaksujące.
Jak relaks leczy ciało człowiecze- wiedziało dawno już Średniowiecze.
Okres zawdzięcza przepisy pyszne,  z Bingen badaczce, klasztornej mniszce.
Dziś Hildegardy mądrość nas woła, świętej- nazwanej doktorem Kościoła.

1 kg mąki orkiszowej
2 kostki masła,
25 dkg drobnego cukru z trzciny
20 dkg mielonych migdałów, szczypta soli, 4 jajka, 100 ml mleka
3 łyżki sproszkowanych przypraw
(mieszanka: 45 g cynamonu, 45 g gałki muszkatołowej, 10 g mielonych goździków)

Należy wyrobić składniki na wilgotne ciasto, odstawić na godzinę, rozwałkować, wycinać foremkami ciasteczka i piec 15 minut w 180 stopniach. Smakują niecodziennie, są twarde, ciemne o wyglądzie tektury, ale za to idealne do chrupania. Rozweselają i uspokajają.

Jest to zasługą:

- cynamonu , który sprzyja dobremu samopoczuciu, wspomaga krążenie,
- oczyszcza drogi oddechowe, pomaga w depresji i dolegliwościach nerwowych
- gałki muszkatołowej, która pomaga na smutek i ociężałość , koi schorzenia nerwów i ożywia zmysły –
   wg Hildegardy z Bingen: otwiera serce, oczyszcza myśli i rozjaśnia umysł, dając mu roztropność

- goździków, które są pomocne przy różnych bólach głowy, migrenach oraz wysokim ciśnieniu

przepis przesłała: Bożena


Tłusty czwartek

Czy w Niedzielę porą późną od czwartkowej jakże różną

pączki pyszne wcinać można? Można, można, lecz… z ostrożna :))).

fot. Jadzia

pączki:
70g cukru
50g drożdży
200g mleka
4 żółtka

80g margaryny

Margarynę, cukier, drożdże, mleko i żółtka utrzeć w makutrze, po utarciu dodawać 500g mąki i szczyptę soli,dalej wyrabiać ciasto dodając 2 łyżki spirytusu. Ciasto zostawić aż podwoi swoją objętość w ciepłym miejscu lub piekarniku na 35 stopni. Potem rozwałkować na grubość ok. 1cm i wycinać krążki, nakładać różę. Drugim krążkiem przyłozyć, kleić brzegi, można pędzelkiem zwilżyć brzegi krążków co ułatwia sklejenie. Ładnie uformować pączki, znowu poczekać aż podrosną i takie smażyć na rozgrzanym tłuszczu- może być smalec, może być olej, a do nadzienia mogą też być powidła śliwkowe.

faworki:
230g mąki

4 żółtka
20g masła,

4łyżki spirytusu,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli

Ze składników wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2mm ,kroić paski szerokości ok. 3-4 cm długości ok. 10 cm. Zrobić w środku paska nacięcie, przełożyć jeden koniec paska przez nacięty otwór. Smażyć z obu stron na jasnożółty kolor, położyć na półmisku i posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią

SMACZNEGO:)

Jadzia


Pychotka włosańska z borówką amerykańską

chcesz na ząbek coś pysznego, więc posłuchaj Jadzi- specjalistki od borówek:), która tak Ci radzi:

fot. Jadzia

200g masła lub "kaśka"
200g cukru pudru
3j ajka
1 cukier waniliowy
230 g mąki tortowej
150 g maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g borówek plus cukier puder do posypania
Utrzeć cukier masło i jajka na masę do niej dodać pozostałe składniki bez borówek i ucierać na jednolitą masę. Brytwankę natrzeć masłem wysypać bułką tartą wylać ciasto do niej, a na ciasto włożyć borówkę amerykańską (w zimie prosto z zamrażarki, w sezonie świeża- najlepiej III gatunek bo tania:). Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 stopni na 10 minut żeby wyrosło, a potem piec na 180 przez ok. 50 min. Można podawać z bitą śmietaną.
SMACZNEGO!

Jadzia


Piernik dla leniwych - błyskawicą zwany.

Przepis dla parafian przez Kingę dodany:)

fot. Kinga

1,5 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

2 jajka

1 szklanka śmietany

1 paczka przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

1łyżeczka sody

bakalie

Wszystkie sypkie składniki wymieszać i dolać zmiksowane jajka ze śmietaną. Piec w temp. 180 stopni. Można polać polewą czekoladową lub białym lukrem.

SMACZNEGO:)

Kinga


Róże karnawałowe - pole do popisu

według sprawdzonego Haliny przepisu:).

fot. admin

1,5 szklanki mąki
4 żółtka

1-2 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka spirytusu

szczypta soli

50 dkg smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

osączone wiśnie z syropu, dżem, lub konfitura

Z mąki, żółtek, spirytusu i szczypty soli zarobić ciasto. Dodać tyle śmietany, by było luźniejsze niż na pierogi i rozwałkować jak najcieniej. Wykrawać krążki (szklanką, literatką i kieliszkiem) i składać po 3 jeden na drugim nacinając płatki w 4-5 miejscach i smarując delikatnie rozmąconym białkiem. W środku nagnieść palcem, aby krążki się połączyły. Kłaść na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną.

SMACZNEGO:)

Halina


Sałatka Macedonia- przez Bożenę robiona
wg przepisu po kroku krok, czyli: jak rozpocząć zdrowo Nowy Rok:)

fot. Bożenka

By rok rozpocząć zdrowo,energicznie i  przebojowo,
należy w styczniu,  w sobotę,  z samego  rana
zjeść  owocową sałatkę,  z odrobiną szampana. *

Tak pyszne śniadanie(a smak sałatki jest boski)
usuwa natychmiast i z każdego organizmu wszelkie
narastające zwykle od lat złogi, problemy i troski.

By nam sprzyjało szczęście
przez wszystkie w Nowym Roku dni i noce
potrzebne są moi kochani  owoce:
dojrzały ananas, czerwony grejpfrut i dwie ładne pomarańcze
wszystko obrane i pokrojone w kostkę podobnie jak jeden banan
(z tym, że ten akurat skropiony sokiem z połowy cytryny)
i 2 owoce kiwi ,co chyba nikogo nie dziwi,bo to zielone kiwi owoce

dają nadzieję na piękne i zdrowe365 dni oraz w tej samej liczbie noce.

Można też dodać winogrona
(a latem jeszcze truskawki, maliny) i sałatka prawie skończona.

Pokrojone w kostkę owoce
wkładamy wieczorem do lodówki, wyjmujemy z rana
i dodajemy trochę (25 ml) szampana ! *

* albo coś innego, z bąbelkami, musującego..

 ZASTOSOWANIE:
- przynosi szczęście
- daje radość
- stabilizuje ciśnienie
- ożywia
- poprawia pamięć
- łagodzi stres
- leczy duszę .. dzięki tiaminie i C witaminie 

Bożena


Rogaliki dietetyczne -a'la admin:)

fot. admin

1/kg mąki "włosańskiej"

1 margaryna "włosańska"

1/2 szklanki śmietany "włosańskiej"

8 dkg roztartych z mąką drożdży

nadzienie:

marmolada, róża, budyń już według uznania

oraz cukier waniliowy do posypania 

Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagnieść ciasto. Uformowaną kulę zawinąć w folię i włożyć do wody, a kiedy wypłynie ona na wierzch- wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Wycinać małe kwadraty lub trójkąty, po nałożeniu nadzienia zwijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną. Piec w temp. 180 stopni na jasnozłoty kolor.

SMACZNEGO:) 

admin